E471

E471 – Halal of Haram?

Vandaag gaan we een quickscan doen voor E-nummer ‘E471’. Velen zullen dit onthouden als een controversieel ingrediënt. Dit betekende “automatisch” dat het voer varkensgelatine bevatte. Hoewel het soms waar is, is het niet altijd het geval.

Wat is E471?

E471 is een additief en behoort tot de categorie: verdikkingsmiddelen, geleermiddelen, fosfaten, bevochtigingsmiddelen en emulgatoren. Als u een zoekopdracht uitvoert, zult u zien dat de E400 tot en met 499 in deze categorie vallen. E471 staat bekend als mono- en diglyceriden van vetzuren. Deze vetzuren staan ​​bekend als synthetische vetten en worden geproduceerd uit glycerol en natuurlijke vetzuren. Deze kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. E471 is over het algemeen een mengsel van meerdere producten. De samenstelling is vergelijkbaar met die van gedeeltelijk verteerd natuurlijk vet.

Halal of Haram?

Nu voor het simpele gedeelte. Als de bron van het vet sojavet is, is het halal. Als het varkensvet is, is het Haram. ECHTER, wat als het vet afkomstig is van andere dierlijke vetten, zoals “rundervet”. Met andere woorden, als het dier “niet-zabiha[1]” rundvlees was, dan is het Haram. Als het dier “zabiha” was, dan is het Halal. U kunt ofwel informeren om erachter te komen, maar meestal leveren de ingrediëntenlijst deze informatie niet aan, tenzij het een moslimmerk is dat het product produceert en dat “halal rund” vermeldt of een halal-teken op het etiket heeft. .

Geschikt voor vegetariërs maar bevat E471

Wat als u “Geschikt voor vegetariërs” ziet? Als de ingrediënten het aangeven, dan is de E471 in dit geval gemaakt van sojabonenvet. Dit betekent dat het vet afkomstig is van een plantaardige basis. Het zou het voedingsproduct halal maken als alle andere ingrediënten halal zijn.

U zult zien dat E471 in verschillende voedingsmiddelen wordt gebruikt. Voedsel, waaronder mengsels van gebak en warme chocolademelk; garnituren; chips; snoep en meer!

In het kort…

Als je E471 ziet, vraag dan altijd de bron op. Is het een dierlijke of plantaardige basis? Als er staat ‘geschikt voor vegetariërs’ en de andere ingrediënten zijn halal, dan moet het eten halal en toegestaan ​​zijn. Als het echter een dier is, is de volgende stap om te kijken of het merk verklaart dat het voedsel “halal” is. Als een merk gerenommeerd, vertrouwd en bekend is, geeft dat u gemoedsrust. Idealiter zou op de verpakking moeten staan ​​dat de gelatine van Halal-rundvlees is. Als er op de verpakking staat “halal rundvleesgelatine”, betekent dit dat het volgens de islamitische wet is geslacht. Bij twijfel en het geeft geen indicatie op de verpakking, is het beter om dit te vermijden.

Religieuze zienswijze

Als moslims hebben we de verantwoordelijkheid om ons voedsel te controleren op haram-toevoegingen.

De shuyukh van het Permanent Comité zeiden:

“Als een moslim er zeker van is of zeer waarschijnlijk denkt dat vlees, vet of gemalen botten van een varken in voedsel, medicijn of tandpasta enz. Terecht zijn gekomen, mag hij het niet eten. , drink het of gebruik het. Als hij twijfelt, zou hij het niet moeten gebruiken, want de Profeet (sallAllahu ‘alayhi wa salaam) zei: “Laat wat je doet twijfelen, want wat doet je niet twijfelen.” [2]


[1] “Zabiha” is de rituele slachtmethode van alle wettige dieren.

[2] (Sheikh ‘Abd al-‘Azeez ibn Baaz, Cheikh’ Abd al-Razzaaq ‘Afeefi, Cheikh’ Abd-Allaah ibn Ghadyaan, Shaykh ‘Abd-Allaah ibn Qa’ood. – Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah (22/281).)