Nigella Sativa – هبة الصودا

“Allah heeft geen enkele ziekte neergezonden zonder dat Hij ook een genezingsmiddel ervoor heeft neergezonden.”[1]

“We gingen naar buiten en bij ons was Ghalib bin Abjar, hij werd ziek tijdens zijn reis en toen we naar Al-Medina kwamen, was hij ziek.” Ibn Abu ‘Atiq kwam hem opzoeken en zei tegen ons:’ Je zou dit zwarte zaad moeten gebruiken. Neem vijf of zeven (zaden) en vermaal ze tot een poeder, laat ze dan vallen in zijn neus met druppels olijfolie, aan deze kant en aan deze kant. Want Aisha vertelde hen dat ze de Boodschapper van Allah ﷺ[2] had horen zeggen: “Dit zwarte zaadje is een geneesmiddel voor elke ziekte, behalve de sam.” Ik zei: “Wat is de sam?” Hij zei: “dood.”[3]

En volgens Anas Ibn Mâlik[4]: “Toen hij ﷺ klaagde over pijn, nam hij een handvol zwart zaad en nam dit met water met honing.”

Omwille van de hierboven opgetekende uitspraak van de Profeet Mohammed ﷺ is Nigella zaad een veel gebruikt plantendeel in de islamitische wereld.[5]

Maar wat is dit zwarte zaad waarover de Profeet ﷺ lovend sprak?

Ash-Shuniz[6] (Arabisch) of Nigella sativa ook wel zwarte komijn[7] genoemd is een eenjarige kruidachtige plant die na de bloei vruchtdozen voortbrengt, een opgeblazen capsule samengesteld uit 5 follikels die over hun gehele lengte verenigd zijn en elk een groot aantal zaden bevatten.

Het gecultiveerde zwarte zaad (Nigella sativa) is een eenjarig kruid van de ranunculaceae-familie, afkomstig uit Eurazië. De plant is herkenbaar aan zijn rechtopstaande stengel, die 60 cm hoog kan worden, zijn bladeren verdeeld in kleine korte stroken en zijn bloemen met 5 of 6 bloembladen. Deze kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van blauw tot wit, inclusief roze. Nigella bloeit in de maanden juni en juli. Het wordt voornamelijk verbouwd in de mediterrane regio’s, West-Azië, Saoedi-Arabië, Soedan en Ethiopië. (Opgelet! Er bestaan ook andere Nigella soorten die niet geschikt zijn voor inwendig gebruik, waaronder de Nigella damascena. De zaden worden verkocht voor de kweek van sierbloemen in de tuin. De Nigella sativa heeft altijd witte of crèmekleurige bloemen. Onthoud alvast dat men enkel de zaden worden gebruikt van de Nigella sativa en niet de plant, noch vers, noch gedroogd.)

Men gebruikt ofwel de zaden ofwel de olie verkregen door (liefst) koude pressing.[8] En de olie wordt verkocht als habbah as-sawda (letterlijk: zwart zaad).

Maar voor welke aandoeningen is olie van Nigella zaad geschikt? De Profeet ﷺ zei “voor elke ziekte”, wat sommigen zouden afdoen als een overdrijving of in het beste geval als een hyperbool. Als de kwestie van het genezen van alle kwalen veel mensen in verwarring brengt, heeft Dr. Ahmed El Qadi in de VS alles begrepen. Tijdens zijn onderzoek volgde hij een volkomen logische redenering om de invloed van het zwarte zaad op het hele lichaam te bewijzen. Als de nobele boodschapper ﷺ ons heeft geopenbaard dat hij voor alle kwalen zorgde, dan kwam dat omdat dit zaad moest handelen naar een element van het menselijk lichaam dat op het hele organisme handelde. Het is het immuunsysteem dat in staat is om positief op alle organen te handelen.

Moderne tijden

Er zijn talloze onderzoeken begonnen naar de effecten van zwart zaad sinds 1959. In verscheidene internationale wetenschappelijke tijdschriften werden de resultaten van verregaand onderzoek gepubliceerd. In 1960 hebben Egyptische wetenschappers bevestigd dat nigelline verantwoordelijk is voor het sterke effect van zwart zaad tegen bronchitis. Wetenschappers in Duitsland hebben het antibacteriële en schimmelwerend effect bevestigd. Wetenschappers aan het Immuno-Biological Laboratory hebben ontdekt dat zwart zaad de productie van beenmerg, cellen en interferon stimuleert. Ook concludeerden ze dat zwart zaad de normale cellen beschermt tegen virussen en tumorcellen vernietigt, en alsof het nog niet genoeg is, ook nog een zetje geeft aan de productie van anti-lichamen die B-cellen. Onderzoekers in de VS hebben het eerste rapport wereldwijd geschreven over de anti-tumor effecten van zwart zaad. Bekend onder ‘Study of the effects of Nigella Sativa on humans’. Ik verwijs diegenen die het Engels machtig zijn en een uitgebreid overzicht wensen over de werking van Nigella sativa, naar deze website: https://examine.com/supplements/nigella-sativa/

Ondanks de uitgebreide onderzoeken en succesvolle medische toepassingen hebben Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Duitse Commissie E en ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) geen monografie over zwart zaad gepubliceerd. Zou dit nederige plantje te goed zijn voor de farmaceutische industrie?

Zwartzaad heeft momenteel vijf FDA (Food and Drug Administration) aparte patenten in de Verenigde Staten en een in het Verenigd Koninkrijk voor de behandeling van:

astma (UK – EP1709995); diabetes (US 6.042.834); psoriasis (US 6.531.164); remming van de groei van kankercellen (US 5.653.981); verbetering van het immuunsysteem (US 5.482.711); virale infecties (US 6.841.174)

De mening van de dokter

“Nigella is een plant waar we niet vaak aan denken, ook al heeft ze zeer interessante eigenschappen die in talrijke onderzoeken worden bevestigd. We kunnen ons vooral herinneren dat ze een zeker belang heeft bij het beheer van diabetes en hart- en vaatziekten vanwege de effecten op de bloedsuikerspiegel en lipemie-aandoeningen. Men mag niet vergeten dat het een interessante aanvulling kan zijn in de oncologie, niet alleen vanwege de antitumorale effecten, maar ook door zijn nefroprotectieve en genezende, niet te verwaarlozen deugden als gevolg van de bekende toxiciteit van bepaalde behandelingen tegen kanker. Nigella wordt over het algemeen ook zeer goed verdragen. “Dr. Laure Martinat

Praktisch gebruik van Nigella sativa

Ibn Qayyim al-Jawziyya (691 Hijri – 1292 n.Chr) wist het volgende te zeggen over nigella-zaad: “Het nemen van een hoeveelheid Nigella-zaden vermengd met water elimineert kortademigheid en ademhalingsproblemen” en “Verpletterd, gemengd met honing en geconsumeerd met heet water, elimineert het Nigelle-zaad urinezuur, pijnlijke menstruatie en verlicht het problemen van melkafscheidingen als het mengsel regelmatig wordt geconsumeerd.”

Voor normale dagelijkse inname om de immuniteit te versterken:

– één tot maximaal 2 (kleine) theelepels olie per dag.

– of tussen de 3 en 5 gram ruwe zwart zaad per dag.

Je kunt zwartzaadolie nemen in de vorm van capsules of je kunt biologische zwartzaadolie kopen die koud geperst is en deze toevoegen aan eten, drinken of smoothies. Je kunt zwartzaadolie ook met theelepel 2 maal per dag innemen.

De sterke, doordringende smaak van zwartzaadolie kan sommige mensen er van weerhouden om het tot zich te nemen. Om uw gezondheid te verbeteren door elke dag zwartzaadolie te nemen, kunt u een theelepel olie mengen met een theelepel rauwe honing. Je krijgt dan alle verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van zowel zwartzaadolie als de geneeskrachtige eigenschappen van honing. Of voeg het toe aan gerechten of smoothies. Wel niet meekoken anders gaan vele actieve stoffen verloren.

Gebruik inwendig

Uitstekend voedingssupplement, gericht op interne balans.

De zaden van Nigella sativa bevatten eiwitten, lipiden, koolhydraten, aminozuren en secundaire metabolieten, die bekend staan ​​om hun farmacologische activiteit. Nigella sativa-zaadjes hebben inderdaad een hoog gehalte aan thymoquinone, thymohydroquinone, dithymoquinone, thymol en omega-3 en omega-6.

Talrijke genezende eigenschappen: spijsvertering, diuretisch, stimulerend, antioxidant, galactogeen (het activeert de afscheiding van melk bij zogende vrouwen), pijnstillend en anti-allergisch.

Stimuleert het immuunsysteem, verlaagt slechte cholesterol en voorkomt hoge bloeddruk.

Regelmatige consumptie van Nigella sativa kan de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie verlagen, waardoor het een effectief middel is om diabetes type 2 te voorkomen.

Verder kunnen de zaadjes ook gemixt worden met warm of koud voedsel. Je kunt de zaadjes zelfs gebruiken als kruid op een groente -of vleesrecept.

Er is geen gestandaardiseerde dosis voor het nemen van zwartzaadolie voor de gezondheid.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat tweemaal daags 100-200 mg zwartzaadolie kan helpen de bloeddruk te verlagen. Of twee keer per dag 500 mg zwartzaadolie nemen kan goed zijn als je astma hebt.

Artsen melden dat zwartzaadolie veilig is voor de meeste mensen wanneer het op korte termijn wordt ingenomen voor medische doeleinden. Er zijn geen studies die de langetermijneffecten van suppletie met zwartzaadolie aantonen.

Gebruik uitwendig

Ontstekingsremmende en kalmerende deugden van etherische olie.

Vermindert hoofdpijn, duizeligheid en gewrichtspijn bij lokale toepassingen of massages.

Behandelt verkoudheid, tandpijn (in mondwater) en huidproblemen (psoriasis, acne, eczeem, brandwonden).

Behandelt acne of huidproblemen en verbetert de teint.

Gebruikelijke therapeutische indicaties

De anti-infectieuze werking van zwart zaad helpt bij de behandeling van ademhalings-, gal- en urinewegproblemen. Het drainerend effect draagt ​​bij aan de eliminatie van gifstoffen in de darmen en longen. Zo versterkt en beschermt het de luchtwegen tegen allerlei externe agressies.

Andere therapeutische indicaties aangetoond

Nigella bevat veel natuurlijke componenten (vitamines, enzymen, sporenelementen of zelfs omega-6- en omega-3-planten), waarvan de gezondheidsvoordelen al meer dan veertig jaar algemeen door de wetenschap zijn aangetoond. In synergie met elkaar helpen deze componenten het immuunsysteem te versterken en infecties en allergieën te voorkomen. Zwartzaadolie is een voedingssupplement dat is voorgeschreven om tijdens de seizoenswisselingen van energie te voorzien. Door elk jaar gedurende drie weken twee kuren met zwartzaadolie te doen, versterkt u uw immuunsysteem en verbetert u uw algehele welzijn.

Dosering

De vorm die het meest wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde is de olie, gewonnen uit de zaden. Maar er zijn ook capsules, die als voedingssupplementen worden gebruikt.

– Voor een volwassene: neem 1 tot 3 theelepels, puur of met honing, melk of enig ander voedsel, tijdens de maaltijd of 1 eetlepel voor het slapengaan, voor een kuur van drie maanden.

– Voor een kind jonger dan 12 jaar is een halve theelepel per dag voldoende, terwijl een kind ouder dan 12 jaar 1 theelepel per dag kan nemen.[9]

– Het is goed om te weten dat zwart zaad kan worden gemengd met vruchtensappen, melk, water, olijfolie, etc. We kunnen bijvoorbeeld een mengsel van een eetlepel zwartzaadolie met yoghurt gemengd consumeren om diarree te kalmeren.

– Bij uitwendig gebruik wordt zwartzaadolie over het algemeen puur gebruikt, bij lokale toepassing en meerdere keren per dag. Het is ook mogelijk om het in uw cosmetische producten te integreren. Zwartzaadolie kan ook aan kokend water worden toegevoegd voordat het wordt ingeademd. De geplette zaden kunnen worden gebruikt in kompressen om bepaalde huidproblemen te behandelen.

Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van zwart zaad

Als het in te grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan zwart zaad licht giftig zijn. Respecteer altijd de dosering. Het gaat telkens om enkel druppels of een theelepel en bijvoorbeeld geen soeplepel.

Nigella sativa toegepast in oncologie

Antitumoreffect

In tal van onderzoeken is gekeken naar de mogelijke antitumoreffecten van thymoquinone, een van de actieve ingrediënten in zwart zaad. De meeste onderzoeken zijn in vitro uitgevoerd op tumorcelculturen. Dit werk toonde aan dat thymoquinone cytotoxische effecten had, celmigratie, proliferatie en invasie voorkwam, apoptose veroorzaakte (zelfvernietiging van abnormale cellen) en een anti-angiogeen effect had (strijd tegen tumorgroei door remming van de vorming van nieuwe bloedvaten). Dit werk werd uitgevoerd op cellen van verschillende kankers: long, baarmoederhals, blaas, glioblastoom (hersentumor), borst, dikke darm in het bijzonder.

Merk op dat thymoquinone ook een synergetisch effect heeft getoond met een geneesmiddel tegen kanker dat wordt gebruikt bij de behandeling van glioblastoom.[10]

Preventie van door chemo veroorzaakte toxiciteit

Een in 1997 gepubliceerde studie op een diermodel (knaagdier) toonde aan dat de toediening van een van de actieve ingrediënten van zwart zaad, thymoquinon, voor en na de toediening van chemotherapie tegen kanker op basis van cisplatine het mogelijk maakte om de nefrotoxiciteit die door deze behandeling wordt geïnduceerd: significante afname van de ureum- en creatininespiegels, verbetering van de glomerulaire filtratiesnelheid van de nier. Deze resultaten werden ook bevestigd door anatomopathologische analyse van de nieren (analyse van nierweefsel). Merk op dat de antitumoractiviteit van cisplatine ook werd versterkt.

Deze resultaten werden bevestigd in andere studies die later werden uitgevoerd, waarbij zowel Nigella sativa als het actieve ingrediënt, thymoquinon, werd getest op andere diermodellen van nefrotoxiciteit veroorzaakt door verschillende nefrotoxische geneesmiddelen: cisplatine, methotrexaat, doxorubicine, ifosfamide.[11]

Nigella was van toepassing op endocrinologie

Type 2 diabetes

Talrijke onderzoeken hebben de interesse bevestigd van het gebruik van zwart zaad en in het bijzonder zwart zaad voor de behandeling van diabetes type 2. Deze onderzoeken bevestigen een antidiabetische werking met verbetering van de verschillende metabolische parameters: nuchtere bloedsuikerspiegel na de maaltijd (na maaltijden), HbA1c (of geglyceerd hemoglobine, een parameter voor het bewaken van de bloedsuikerspiegel gedurende 3 maanden). Zwart zaad vermindert ook de insulineresistentie en thymoquinone verhoogt de insulinesecretie. Bovendien verminderen de antioxiderende effecten van zwart zaad oxidatieve stress, wat een gunstige invloed zou hebben op diabetes type 2 door de regeneratie van bètacellen in de pancreas te vergemakkelijken.

De studie die in 2020 door AS Rao en zijn team werd gepubliceerd, testte de effecten van zwart zaad geassocieerd met fenegriek bij 40 diabetespatiënten gedurende 12 weken. De resultaten bevestigen de verbetering van de fysieke en metabolische parameters van diabetespatiënten zonder dat er bijwerkingen zijn gemeld.

We kunnen daarom vasthouden dat zwart zaad de bloedparameters van hyperglykemie en de beheersing van diabetes aanzienlijk verbetert (significante afname van de nuchtere bloedsuikerspiegel, en na de maaltijd, geglyceerd hemoglobine en insulineresistentie, en verhoogde insulinesecretie). Deze verschillende resultaten laten zien dat zwart zaad kan worden gebruikt als adjuvante behandeling voor patiënten die lijden aan diabetes type 2.[12]

Nigella was van toepassing op infectieziekten

Antibacteriële werking

Zwartzaadolie en enkele van zijn actieve ingrediënten, met name thymoquinone, zijn getest in wetenschappelijke studies en hebben antibacteriële effecten aangetoond op verschillende bacteriestammen: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Streptococcus mutans.

Een studie gepubliceerd in 2014 door S Rafati en zijn team vergeleek de effecten van een plaatselijke toepassing van een extract van zwarte zaden met de toepassing van een lokaal antibioticum (mupiromicine) op pasgeborenen met pustuleuze huidinfecties stafylokokkenziekte. De resultaten zijn bijna gelijk in de twee groepen.

Verschillende in vitro studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd van het gebruik van zwart zaad tegen veel multiresistente grampositieve en negatieve bacteriën, zoals methicilline-resistente Staphylococcus aureus of Pseudomonas aeruginosa.[13]

Antivirale werking

Zwart zaad heeft geen erg sterke antivirale effecten, maar een paar onderzoeken hebben een matige werking op sommige virussen aangetoond.

Een studie die in 2013 door EM Barakat en zijn team werd gepubliceerd, testte bijvoorbeeld de toediening van zwartzaadoliecapsules gedoseerd met 450 mg driemaal daags gedurende 3 maanden aan patiënten die besmet waren met het hepatitis C-virus. De resultaten tonen een afname van oxidatieve stress, virale belasting en significante verbeteringen in de niveaus van albumine, totaal eiwit, bloedplaatjes en rode bloedcellen. Een andere studie toonde vergelijkbare resultaten bij patiënten met actieve hepatitis C met een synergetisch effect tussen zwart zaad en gember.[14]

Nigelle en SARS-CoV2

Sommige in vitro uitgevoerde onderzoeken suggereren een mogelijke rol voor zwart zaad bij de behandeling van SARS-CoV2-infectie, niet alleen omdat zwart zaad verbindingen bevat zoals nigellidine, alfa-hederine, hederagenine, thymohydroquinone en thymoquinone met immunomodulerende eigenschappen maar ook omdat deze verbindingen een remmende werking zouden kunnen hebben op eiwitten en enzymen van SARS-CoV2. Deze resultaten moeten nog worden bevestigd.[15]

Schimmelwerende werking

In verschillende onderzoeken is gekeken naar de antischimmeleffecten van zwartzaadolie, zwartzaad-extract en enkele van de actieve ingrediënten ervan, zoals thymoquinone, thymohydroquinone en thymol. Ze bevestigden de schimmelwerende werking op verschillende soorten schimmels: dermatofyten (Trichophyton, Epidermophyton en Microsporum), schimmels en gisten. In het bijzonder vertoonde een extract van zwart zaad een remmende werking op de groei van Candida albicans; thymoquinone vertoonde in vitro een remmend effect op de activiteit van Aspergillus niger en Fusarium solani op een vergelijkbare manier als die van amfotericine B, een bekend antischimmelmiddel.[16]

Antiparasitair effect

Verschillende onderzoeken hebben de anthelmintische effecten van zwart zaad en zijn etherische olie op verschillende soorten wormen bevestigd: lintwormen, nematoden en cestoden. Het fungicide effect van zwartzaadolie betekent dat het topisch aanbrengen van olie goed is voor de behandeling van schimmelinfecties zoals ringworm. Onderzoek naar de voordelen van zwartzaadolie heeft aangetoond dat het antischimmeleffect dermatofyten vernietigt. Dermatofyten zijn schimmels en zijn vaak de oorzaak van schimmelinfecties van de huid, zoals ringworm op de hoofdhuid of huid. Zwartzaadolie helpt de verspreiding van dermatofytose-infecties te remmen.[17]

Immunostimulerend, immunomodulerend en ontstekingsremmend effect

Een studie gepubliceerd in 2015 door AF Majdalawieh en zijn team toonde aan dat zwart zaad de activiteit verhoogt van bepaalde cellen van het immuunsysteem die met name betrokken zijn bij de afweer van het lichaam tegen pathogenen: helper T-lymfocyten (T4), lymfocyten Suppressor T (T8) en natural killer lymfocyten (NK) bij gezonde vrijwilligers.

De immunostimulerende, immunomodulerende en ontstekingsremmende effecten van zwart zaad en thymoquinon werden bevestigd door verdere studies die later werden uitgevoerd.

Deze resultaten suggereren dat extracten van zwarte zaden en thymoquinone mogelijk door de farmaceutische industrie kunnen worden gebruikt bij de ontwikkeling van effectieve geneesmiddelen die zich richten op verschillende ziekten waarvoor het nodig is om de reacties van het immuunsysteem te reguleren.[18]

Nigella was van toepassing op hepato-gastro-enterologie

Gastroprotectief effect

In verschillende onderzoeken is gekeken naar de maagbeschermende effecten van zwartzaadolie en enkele van deze verbindingen, zoals thymoquinone. Het laat zien dat zwart zaad het maagslijmvlies door verschillende mechanismen beschermt en dus zowel een rol kan spelen bij de preventie als bij het helpen genezen van zweren. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat zwartzaadolie de niveaus van mucine en glutathion verhoogt en het histaminegehalte in het maagslijmvlies verlaagt, wat zou kunnen bijdragen aan een betere genezing van ulceratieve laesies. De ontstekingsremmende effecten van thymoquinone kunnen ook een rol spelen. Een studie bevestigde ook dat thymoquinone, naast de bekende antioxiderende eigenschappen, het vermogen had om gastroprotectieve mechanismen te induceren, zoals remming van de protonpomp (dit mechanisme is de basis van de meeste geneesmiddelen tegen maagzweren die ‘protonpompremmers zoals omeprazol worden ook wel genoemd), zuursecretie en infiltratie van neutrofiele polynucleaire cellen; tegelijkertijd verhoogt thymoquinone de afscheiding van mucine en de productie van stikstofmonoxide. Dit alles draagt ​​bij aan de bescherming van het maagslijmvlies en het voorkomen van de vorming van zweren. Merk op dat het effect van thymoquinone vergelijkbaar is met dat van omeprazol en dat er een synergetische werking is tussen thymoquinone en omeprazol.

Ten slotte, terwijl zwart zaad antibacteriële effecten heeft in vitro aangetoond op Helicobacter pylori, een bacterie die betrokken is bij de pathofysiologie van maagzweren, bevestigde de studie van SM Salem de effecten ervan in vivo. De studie die in 2010 door EM Salem en zijn team werd gepubliceerd, had tot doel de werkzaamheid van zwart zaad te beoordelen bij het uitroeien van H. pylori-infectie bij volwassen patiënten met dyspepsie zonder maagzweer. De patiënten werden willekeurig verdeeld in vier groepen: de eerste groep kreeg drievoudige therapie bestaande uit claritromycine, amoxicilline, omeprazol, de tweede groep kreeg 1 g zwart zaad en omeprazol, de de derde groep kreeg 2 g zwart zaad en omeprazol en de vierde groep kreeg 3 g zwart zaad en omeprazol. De resultaten laten een uitroeiingspercentage van Helicobacter pylori zien van respectievelijk 82,6%, 47,6%, 66,7% en 47,8%. We kunnen daarom concluderen dat de zaden van zwart zaad anti-H-activiteit hebben. pylori, hoewel er meer studies nodig zijn.[19]

Nigella was van toepassing op nefrologie

Nefroprotectief effect

Verschillende onderzoeken hebben de nefroprotectieve effecten (bescherming van de nier) van zwart zaad en een van de actieve ingrediënten ervan, in het bijzonder thymoquinon, bevestigd in verschillende situaties waarin stoffen worden gebruikt die giftig zijn voor de nieren. Dit is het geval bij bepaalde nefrotoxische geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker (chemotherapie), maar ook bij andere stoffen. Zo toonde een diermodelstudie die in 2019 werd gepubliceerd door US Topaloğlu en zijn team aan dat thymoquinone nefroprotectieve effecten had na toediening van een contrastmiddel dat werd gebruikt voor het uitvoeren van beeldvormende tests. Dit type product heeft een potentieel nefrotoxisch effect. Deze beschermende effecten werden bevestigd door zowel bloedonderzoek voor markers van nierfunctie als door pathologische analyse van het nierweefsel.[20]

Nigella toepassing op hart- en vaatziekten

Arteriële hypertensie

Sommige onderzoeken hebben de antihypertensieve effecten van zwart zaad bevestigd. De in 2012 gepubliceerde studie van N Tasar was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie om de effectiviteit van een extract van zwarte zaden bij patiënten met milde hypertensie te beoordelen. De patiënten werden verdeeld in drie groepen: een placebogroep en twee testgroepen, de ene kreeg 100 mg en de andere 200 mg zwartzaad-extract tweemaal daags. Na 8 weken waren de systolische bloeddrukcijfers in de twee groepen die zwart zaad ontvingen significant verlaagd ten opzichte van de basislijnwaarden voor elke groep. Bovendien was de afname van de systolische bloeddruk in de twee groepen die zwart zaad testten statistisch significant in vergelijking met de placebogroep. Diastolische bloeddrukcijfers in de groepen die zwart zaad testten, waren significant verlaagd ten opzichte van de basislijn en vergeleken met de placebogroep. Interessant genoeg was de daling van de bloeddruk evenredig met de geteste dosis zwart zaad. Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

Regelmatig zwartzaadoliecapsules innemen kan helpen om uw cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te verlagen. Het cholesterolverlagend vermogen van zwartzaadolie is te wijten aan thymoquinone in de zwarte zaadextracten. Nigella sativa-olie bevat ook polyfenolen die helpen hart- en vaatziekten te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat voedingssupplementen met een zwartzaad kunnen helpen om het LDL-cholesterol (of “slecht” cholesterol) te verlagen.

De antihypertensieve effecten van zwart zaad werden bevestigd door een meta-analyse die in 2016 werd gepubliceerd met een effect op zowel de systolische bloeddruk als de diastolische bloeddruk.[21]

Dyslipidemie

In de studie van N. Tasar die in 2012 werd gepubliceerd, was er een significante afname van het totale cholesterol- en LDL-cholesterolgehalte in vergelijking met de uitgangswaarde bij patiënten met hoge bloeddruk.

De lipidenverlagende effecten van zwart zaad worden bevestigd door verschillende onderzoeken: zwart zaad verhoogt het niveau van lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL-cholesterol), verlaagt het niveau van totaal cholesterol, het niveau van lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL-cholesterol), en het niveau van triglyceriden in het bloed.

Andere studies hebben ook de lipidenverlagende effecten van zwart zaad bevestigd, vooral bij patiënten met diabetes type 2.[22]

Nigella en gynaecologie

Galactogeen effect

Nigella wordt traditioneel gebruikt vanwege zijn galactogene effecten. Deze zijn bevestigd door wetenschappelijke studies.[23]

Optimalisatie van testiculaire functie (vruchtbaarheid)

Sommige studies suggereren de mogelijke rol van zwart zaad in de strijd tegen mannelijke onvruchtbaarheid. De studie van M. Kolahdooz en zijn team die in 2014 werd gepubliceerd, testte bijvoorbeeld de effecten van zwartzaadolie op de kwaliteit van sperma bij onvruchtbare mannen met abnormale spermaparameters (abnormale spermamorfologie minder dan 30% of aantal zaadcellen minder dan 20 × 10 ^ 6 / ml of abnormale beweeglijkheid van het sperma). De patiënten in de zwartzaadoliegroep (n = 34) kregen 2,5 ml zwartzaadolie en de placebogroep (n = 34) kreeg 2,5 ml vloeibare paraffine tweemaal daags oraal gedurende 2 maanden. Voor en na het twee maanden durende onderzoek werden analyses uitgevoerd. Ze keken naar het aantal, de beweeglijkheid en de morfologie van sperma, evenals het volume, de pH en de ronde cellen van sperma. De resultaten tonen aan dat het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en de morfologie, evenals het spermavolume, de pH en de ronde cellen significant verbeterd waren in de zwartzaadoliegroep in vergelijking met de placebogroep na 2 maanden. Daarom kan worden geconcludeerd dat zwartzaadolie bepaalde kwalitatieve en kwantitatieve parameters van het sperma van onvruchtbare mannen met reeds bestaande afwijkingen verbetert. Er zijn geen bijwerkingen gemeld.[24]

Nigella toegepast op dermatologie

Wondhelendeffect

Enkele onderzoeken hebben de genezende effecten van zwartzaadolie aangetoond, in het bijzonder op chemotherapie en door straling veroorzaakte laesies (gekoppeld aan bepaalde chemotherapieën en radiotherapie) en in het bijzonder op laesies van orale mucositis.

De antibacteriële eigenschappen van zwartzaadolie is voor de behandeling van acne en helpt bij het wegwerken van ontstoken rode puistjes. Een klinisch onderzoek bij volwassenen met acne toonde aan dat het aanbrengen van lotion met 10% zwartzaadolie het aantal puistjes in een periode van 2 maanden verminderde. Bijna 60% van de patiënten ervaarden een vermindering van hun symptomen van acne dankzij de zwartzaadolie acnebehandeling.

Medicinale stoffen in zwartzaadolie zorgen ervoor dat je het kunt gebruiken om droge huidaandoeningen te kalmeren, zoals eczeem (atopische dermatitis). Onderzoek gepubliceerd in 2018 wees uit dat thymoquinone van zwartzaadolie een ontstekingsremmend effect geeft. Aanbrengen van olie die thymoquinone bevat, helpt bij het behandelen van uitbraken van dermatitis.

Andere studies hebben aangetoond dat het gebruik van zwartzaadolie voor eczeem net zo effectief is als Betamethason. Dit is een steroïdecrème die wordt gebruikt bij de behandeling van eczeem om de jeuk en schilferende huid te verlichten. Patiënten hebben gedurende 4 weken twee keer per dag zwartzaadolie op geïrriteerde huid aangebracht en de beste resultaten bereikt.[25]

Hoe op je huid gebruiken?

Voor huidklachten en haarverlies, kunt u plaatselijk zwartzaadolie aanbrengen om ontstekingen te verminderen en de conditie van uw huid of hoofdhuid te verbeteren.

Om huidschaafwonden, acne puistjes of wonden met zwartzaadolie te behandelen, kunt u alleen zwartzaadolie gebruiken of deze mengen met andere oliën zoals zoete amandelolie, kokosolie, avocado-olie of druivenpitolie. Gebruik een watje om zwartzaadolie op je geïrriteerde huid aan te brengen om pijn en ontsteking te verzachten.

Je kunt ook zwartzaadolie en druivenpitolie gebruiken als een natuurlijke vocht inbrengende crème om fijne lijntjes glad te strijken.

Hoe zwartzaadolie te gebruiken om de gezondheid van uw hoofdhuid te verbeteren?

Om van roos af te komen of de haargroei te stimuleren, kun je kokosolie mengen met koudgeperste zwartzaadolie. Meng gelijke hoeveelheden kokosolie en zwarte olie en voeg een paar druppels essentiële olie van rozemarijn toe. Masseer het zwarte oliehoudende haarverzorgingsmiddel op je hoofdhuid en zorg ervoor dat alle strengen bedekt zijn. Wacht 30 minuten en was dan je haar zoals gewoonlijk. Herhaal 2-3 keer per week om je hoofdhuidgezondheid te verbeteren.

Enkele recepten[26]

Aangezichtsverlamming en tetanus

Het inademen van de damp van zwartzaadolie en warm water kan helpen bij gezichtsverlamming en tetanus, en elimineert de oorzaken daarvan, Insha Allah.

Hoest

Breng Zwartzaadolie aan op de borst en rug. Meng een theelepel zwartzaadolie in kokend water en inhaleer de damp twee keer per dag. Neem een halve theelepel zwartzaadolie per dag in de ochtend. Wrijf de borst met zwartzaadolie elke avond

Droge hoest

Een theelepel zwartzaadolie moet vermengd worden in koffie en tweemaal daags. Wrijf de borst en rug met zwartzaadolie.

Astma aandoeningen

Zwartzaadolie helpt om allergische reacties te genezen en kan de symptomen van astma helpen verminderen. Een studie toonde aan dat mensen met matige allergische reacties baat hadden bij het nemen van supplementen met zwartzaadolie. Patiënten kregen 0,6 – 0,8 g zwartzaadolie. Na 6 weken zwartzaadoliesupplementen te hebben ingenomen, vertoonde bijna 80% van degenen met gematigde allergiesymptomen tekenen van verbetering.

Griep

Meng één soeplepel echte honing met 2 theelepeltjes zwartzaadolie en voeg hier 1/3 rauwe knoflook aan toe. Te nemen ’s morgens na ontbijt en ’s avonds na de maaltijd.

Cystic fibrosis

Masseer de borst met zwartzaadolie, en drink een mengsel van een theelepel zwartzaadolie met een theelepel zuivere honing, ‘s morgens’ s middags en ‘s avonds.

Suikerziekte

Meng een kopje hele zwarte zaden, een kopje waterkers zaden (mosterdzaad of tuinkers kan worden gebruikt als alternatief), een half kopje van granaatappel schil en een halve kop duivenkervel (Fumaria officinalis). Maal het mengsel tot poeder. Nemen samen een halve theelepel van het mengsel met een theelepel zwartzaadolie per dag, voor ontbijt gedurende één maand.

Diarree

Meng een theelepel zwartzaadolie met een kop yoghurt. Drink het mengsel tweemaal per dag totdat de symptomen verdwijnen.

Leveraandoeningen

Zwartzaadolie is goed voor de gezondheid van uw lever, omdat thymoquinone helpt oxidatieve stress te voorkomen door het beschadigen van leverweefsel. Een studie uit 2014 wees uit dat krachtige antioxidanten in zwartzaadolie weefselbeschadiging in de lever kunnen voorkomen. Zwartzaadolie kan schade aan de lever, veroorzaakt door alcohol, drugsgebruik en infecties zoals hepatitis, behandelen.

Oogziekte en een verminderd gezichtsvermogen

Wrijf de oogleden en de zijkanten van het oog draait een half uur voor het naar bed gaan met zwartzaadolie. (Opgelet! Zorg ervoor dat de olie niet in de ogen zelf terecht komt.) Een eetlepel van de olie moet ook worden gedronken met een kopje wortelsap. De resultaten moeten duidelijk zijn in een maand, Insha Allah.

Verstopte neus

Het plaatsen van drie tot vier druppels zwartzaadolie in ieder neusgat – verlicht een verstopte neus.

Galstenen en nierstenen

Maak een formulering van 250 g gemalen zwarte zaad en 250 g pure honing, roer goed voor gebruik. Neem twee eetlepels van deze formulering en meng grondig met een half kopje heet water. Voeg ten slotte een theelepel zwartzaadolie. Dit mengsel dient te worden genomen elke ochtend voor het nuttigen van een voedsel.

Rugpijn en vormen van reuma

Licht intens verwarmen van een kleine hoeveelheid zwartzaadolie en wrijf vervolgens met de reumatische gebied. Een theelepel van de olie moet ook gedronken worden drie keer per dag.

Baardgroei

Masseer de baard met zwartzaadolie. Ervoor te zorgen dat de olie door dringt tot de wortels, dit stimuleert de groei van de baard en voorkomt vroegtijdige haren grijs worden.

Borstvoeding (verhoging van de stroom van moedermelk)

Maak een mengsel van 250 g zwarte zaden en 250 gram zuivere honing, roer goed voor elke dosering. Neem twee eetlepels van deze formulering gemengd met een theelepel zwartzaadolie per dag.


Hypertensie

Neem een halve theelepel zwartzaadolie met een warme drank op elk gewenst moment.

Hartklachten & Vernauwing van aders

Neem een halve theelepel zwartzaadolie gemengd met een warme drank dagelijks in de ochtend, zal dit de slechte cholesterol vloeibaar te maken en verbreden van de aders en slagaders.

Ontsteking van de neus en de keel

Doe een paar druppels olie in een kopje kokend water en inhaleer de damp. Neem een halve theelepel zwartzaadolie met citroensap per dag.

Hoofdpijn

Breng zwartzaadolie op het voorhoofd, de zijkanten van het gezicht naast de oren en achter de oren.  

Oorpijn

2 druppels zwartzaadolie in het oor gedurende 3 dagen


Verlies van haar en vroegtijdig grijs worden

Grondig schrobben de hoofdhuid met citroen, goed spoelen met water en met bruine zeep (Savon de Marseille) wassen en drogen (niet met föhn), daarna zwart zaadolie aanbrengen over de gehele hoofdhuid. Deze behandeling 1 x per week gedurende 3 maanden.

Rugpijn en reumatische pijn

Warme zwartzaadolie aanbrengen op het gebied dat pijn doet en naar gelang de pijn verdragen kan worden de olie inmasseren en drink een halve theelepel zwartzaadolie en dit gedurende 15 dagen.

Braken

Neem een halve theelepel verse gember sap gemengd met gelijke hoeveelheid van de zwartzaadolie, twee keer per dag.

Kiespijn

Meng een halve theelepel zwartzaadolie met warm water en gorgelen de mond en toe te passen olie op de getroffen tand, zal het snel pijn te verlichten.

Jicht

Een kuur van ’s morgens 2 theelepeltjes zwartzaadolie in een fruitsap en ’s avonds voor het slapen gaan gedurende één maand.

Insha’Allah wordt u snel beter …

Als Moslims geloven wij dat genezing enkel gebeurt met de toelating van Allah, daarom dat bepaalde geneesmiddelen die werken voor iemand bijvoorbeeld niet werken voor iemand anders. De logica zou zeggen dat indien dezelfde behandeling, rekening houdende met de specifieke gesteldheid van de persoon en de ernst van de kwaal, zou ontvangen hetzelfde resultaat moet bekomen worden …

Alvast werd zaad van de Nigela sativa sterk aanbevolen door de Profeet Muhammad ﷺ en hebben over de islamitische wereld en daarbuiten velen voordeel getrokken van dit nederige plantje.

Bronnen:

La Guérison par La Graine Noir – Dr. Hassan Shamssi Pasha – Uitgeverij Sana 2008 – Parijs

Révision médicale Dr. Laure Martinot


[1] Al-Bukhari

[2] Vrede en zegeningen op hem.

[3] Hadith No: 3449 Van: Sunan Ibn Majah. Hoofdstuk 34, De hoofdstukken over geneeskunde – Overgeleverd / Gezag van Khalid bin Saad

[4] Gest. 93 Hijri (712 n.Chr.)

[5] Wettelijke vermelding: Deze essay is geen medische verhandeling en schrijft geen specifieke behandeling voor, maar geeft het algemeen gebruik weer van de plant Nigella sativa in de islamitische wereld. Voor ernstige gezondheidsproblemen zich wenden tot een arts.

[6] Het Arabische woord ‘chuniz’ is afgeleid van het Perzisch ‘ach-chach-haniz’. In het Algerijns noemt men dezep plant sjienoech. Deze plant wordt wel eens in het Arabisch ‘Habbatul baraka’ genoemd of wel ‘zaden van zegening’.

[7] Alhoewel Zwarte komijn genoemd heeft deze plant niets te maken met de echte komijn (Cuminum cyminum). Het wordt ook As-Sanoudj (in Algerije), Habat El Baraka (in Egypte), Kalonji in India en Pakistan of Es-Shuniz (in Jemen), zwarte komijn (in Europa) en Black Seed in Angelsaksische landen genoemd.

[8] Verwar Nigella olie niet met Nigella etherische olie. Degene waarover dit artikel gaat is plantaardige olie van Nigelle sativa. (Niet te verwarren met Nigella arvensis, Nigella garidella, Nigella damascena, die geen medisch nut hebben.) Het verschil tussen de twee ligt voornamelijk in het productieproces. De plantaardige olie die wordt gebruikt, is een vettige substantie, geëxtraheerd door koud persen (aanbevolen). De etherische olie is een concentraat van complexe essences, verkregen door destillatie met waterdamp.

[9] Bij kinderen altijd navraag doen bij een arts of gediplomeerde therapeut.

[10] Bronnen: Yang J, Kuang XR, Lv PT, Yan XX. Thymoquinone inhibits proliferation and invasion of human nonsmall-cell lung cancer cells via ERK pathway. Tumour Biol. 2015 Jan;36(1):259-69. (link)

Ahmad A, Mishra RK, Vyawahare A, Kumar A, Rehman MU, Qamar W, Khan AQ, Khan R. Thymoquinone (2-Isoprpyl-5-methyl-1, 4-benzoquinone) as a chemopreventive/anticancer agent: Chemistry and biological effects. Saudi Pharm J. 2019 Dec;27(8):1113-1126. (link) /// Li J, Khan MA, Wei C, Cheng J, Chen H, Yang L, Ijaz I, Fu J. Thymoquinone Inhibits the Migration and Invasive Characteristics of Cervical Cancer Cells SiHa and CaSki In Vitro by Targeting Epithelial to Mesenchymal Transition Associated Transcription Factors Twist1 and Zeb1. Molecules. 2017 Dec 4;22(12):2105. (link) /// Wirries A, Breyer S, Quint K, Schobert R, Ocker M. Thymoquinone hydrazone derivatives cause cell cycle arrest in p53-competent colorectal cancer cells. Exp Ther Med. 2010 Mar;1(2):369-375. (link) /// Kabil N, Bayraktar R, Kahraman N, Mokhlis HA, Calin GA, Lopez-Berestein G, Ozpolat B. Thymoquinone inhibits cell proliferation, migration, and invasion by regulating the elongation factor 2 kinase (eEF-2K) signaling axis in triple-negative breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2018 Oct;171(3):593-605. (link) /// Pazhouhi M, Sariri R, Khazaei MR, Moradi MT, Khazaei M. Synergistic effect of temozolomide and thymoquinone on human glioblastoma multiforme cell line (U87MG). J Cancer Res Ther. 2018 Jul-Sep;14(5):1023-1028. (link)

[11] Bronnen: Badary OA, Nagi MN, al-Shabanah OA, al-Sawaf HA, al-Sohaibani MO, al-Bekairi AM. Thymoquinone ameliorates the nephrotoxicity induced by cisplatin in rodents and potentiates its antitumor activity. Can J Physiol Pharmacol. 1997 Dec;75(12):1356-61. (link) ///Farooqui Z, Shahid F, Khan AA, Khan F. Oral administration of Nigella sativa oil and thymoquinone attenuates long term cisplatin treatment induced toxicity and oxidative damage in rat kidney. Biomed Pharmacother. 2017 Dec;96:912-923. (link) /// Cascella M, Palma G, Barbieri A, Bimonte S, Amruthraj NJ, Muzio MR, Del Vecchio V, Rea D, Falco M, Luciano A, Arra C, Cuomo A. Role of Nigella sativa and Its Constituent Thymoquinone on Chemotherapy-Induced Nephrotoxicity: Evidences from Experimental Animal Studies. Nutrients. 2017 Jun 17;9(6):625. (link)

[12] Bronnen: Kaatabi H, Bamosa AO, Badar A, Al-Elq A, Abou-Hozaifa B, Lebda F, Al-Khadra A, Al-Almaie S. Nigella sativa improves glycemic control and ameliorates oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus: placebo controlled participant blinded clinical trial. PLoS One. 2015 Feb 23;10(2):e0113486. (link) /// Mansi K.M.S. Effects of Oral Administration of Water Extract of Nigella sativa on Serum Concentrations of. Pakistan Journal of Biological Sciences. 2005;8(8):1152–1156. (link) /// Daryabeygi-Khotbehsara R, Golzarand M, Ghaffari MP, Djafarian K. Nigella sativa improves glucose homeostasis and serum lipids in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2017 Dec;35:6-13. (link) /// Bamosa AO, Kaatabi H, Lebdaa FM, Elq AM, Al-Sultanb A. Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. Indian J Physiol Pharmacol. 2010 Oct-Dec;54(4):344-54. (link) /// Hamdan A, Haji Idrus R, Mokhtar MH. Effects of Nigella Sativa on Type-2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 5;16(24):4911. (link) /// Rao AS, Hegde S, Pacioretty LM, DeBenedetto J, Babish JG. Nigella sativa and Trigonella foenum-graecum Supplemented Chapatis Safely Improve HbA1c, Body Weight, Waist Circumference, Blood Lipids, and Fatty Liver in Overweight and Diabetic Subjects: A Twelve-Week Safety and Efficacy Study. J Med Food. 2020 Sep;23(9):905-919. (Link)

[13] Bronnen: Aljabre S.H., Alakloby O.M., Randhawa M.A. Dermatological effects of Nigella sativa. J of Dermatol Dermat Surg. 2015;19(2):92–98. (Link) /// Rafati S, Niakan M, Naseri M. Anti-microbial effect of Nigella sativa seed extract against staphylococcal skin Infection. Med J Islam Repub Iran. 2014 Jun 8;28:42. (Link) /// Hannan A, Saleem S, Chaudhary S, Barkaat M, Arshad MU. Anti bacterial activity of Nigella sativa against clinical isolates of methicillin resistant Staphylococcus aureus. J Ayub Med Coll Abbottabad. 2008 Jul-Sep;20(3):72-4. (link) /// Mashhadian N.V., Rakhshandeh H. Antibacterial and antifungal effects of Nigella sativa extracts against S. aureus, P. aeruginosa and C. albicans. Pak J Med Sci. 2005;21(1):47–52. (Link) /// Salman M.T., Khan R.A., Shukla I. 38th Annual Conference of Indian Pharmacological Society. Chennai. 2008. Antimicrobial activity of Nigella sativa Linn. seed oil against multi-drug resistant bacteria from clinical isolates. (link)

[14] Bronnen: Barakat EM, El Wakeel LM, Hagag RS. Effects of Nigella sativa on outcome of hepatitis C in Egypt. World J Gastroenterol. 2013 Apr 28;19(16):2529-36. (Link) /// Abdel-Moneim A, Morsy BM, Mahmoud AM, Abo-Seif MA, Zanaty MI. Beneficial therapeutic effects of Nigella sativa and/or Zingiber officinale in HCV patients in Egypt. EXCLI J. 2013 Nov 11;12:943-55. (link)

[15] Bronnen: Koshak DAE, Koshak PEA. Nigella sativa L as a potential phytotherapy for coronavirus disease 2019: A mini review of in silico studies. Curr Ther Res Clin Exp. 2020;93:100602. (link) /// Maiti S, Banerjee A, Nazmeen A, Kanwar M, Das S.Active-site Moleculaire koppeling van Nigellidine met nucleocapside-NSP2-MPro van COVID-19 en voor menselijke IL1R-IL6R en sterke antioxiderende rol van Nigella-sativa bij experimentele ratten. J Medicijndoel. 2 september 2020: 1-23. (Link) /// Kulyar MF, Li R, Mehmood K, Waqas M, Li K, Li J. Potential influence of Nagella sativa (Black cumin) in reinforcing immune system: A hope to decelerate the COVID-19 pandemic. Phytomedicine. 2020 Jul 10:153277. (link) /// Ahmad S, Abbasi HW, Shahid S, Gul S, Abbasi SW. Molecular docking, simulation and MM-PBSA studies of nigella sativa compounds: a computational quest to identify potential natural antiviral for COVID-19 treatment. J Biomol Struct Dyn. 2020 Jun 12:1-9. (link)

[16] Bronnen: Taha M., Azeiz A., Saudi W. Antifungal effect of thymol, thymoquinone and thymohydroquinone against yeasts, dermatophytes and non-dermatophyte molds isolated from skin and nails fungal infections. Egypt J Biochem Mol Bio. 2010;28(2):119–126. (Link) /// Abd-El-Kader H., Seddek S., El-Shanawany A. In vitro study of the effect of some medicinal plants on the growth of some dermatophytes. Assiut Vet Med J. 1995;6(7):36–42. (Link) /// Khan MA, Ashfaq MK, Zuberi HS, Mahmood MS, Gilani AH. The in vivo antifungal activity of the aqueous extract from Nigella sativa seeds. Phytother Res. 2003 Feb;17(2):183-6. (Link) /// Al-Qurashi A.R., Akhtar N., Al-Jabre S., AL-Akloby O., Randhawa M.A. Anti-fungal activity of thymoquinone and amphotericine B against Aspergillus Niger. Saudi J KFU. 2007;8(1):143–149. (Link) /// Randhawa M.A., Alakloby O.M., Aljabre S.H.M., Alqurashi A.M., Akhtar N. Thymoquinone, an active principle of Nigella sativa, inhibited Fusarium solani. Pak J Med Res. 2005;44(1):1–3. (Link)

[17] Bronnen: Akhtar MS, Riffat S. Field trial of Saussurea lappa roots against nematodes and Nigella sativa seeds against cestodes in children. J Pak Med Assoc. 1991 Aug;41(8):185-7. (Link) /// Agarwal R, Kharya MD, Shrivastava R. Antimicrobial & anthelmintic activities of the essential oil of Nigella sativa Linn. Indian J Exp Biol. 1979 Nov;17(11):1264-5. (Link) /// Ullah R, Rehman A, Zafeer MF, Rehman L, Khan YA, Khan MA, Khan SN, Khan AU, Abidi SM. Anthelmintic Potential of Thymoquinone and Curcumin on Fasciola gigantica. PLoS One. 2017 Feb 2;12(2):e0171267.(Link) /// Mahmoudvand H, Asadi A, Harandi MF, Sharififar F, Jahanbakhsh S, Dezaki ES. In vitro lethal effects of various extracts of Nigella sativa seed on hydatid cyst protoscoleces. Iran J Basic Med Sci. 2014 Dec;17(12):1001-6. (Link) /// Mahmoudvand H, Dezaki ES, Kheirandish F, Ezatpour B, Jahanbakhsh S, Harandi MF. Scolicidal effects of black cumin seed (Nigella sativa) essential oil on hydatid cysts. Korean J Parasitol. 2014 Dec;52(6):653-9. (Link)

[18] Bronnen: El-Kadi, A., Kandil, O., 1986. Effect of Nigella sativa (the black seed) on immunity. In: Proceedings of the Fourth International Conference on Islamic Medicine, 4 November, Kuwait, pp. 344–348. (Link) /// Majdalawieh AF, Fayyad MW. Immunomodulatory and anti-inflammatory action of Nigella sativa and thymoquinone: A comprehensive review. Int Immunopharmacol. 2015 Sep;28(1):295-304. (Link)

[19] Bronnen: El-Dakhakhny M, Barakat M, El-Halim MA, Aly SM. Effects of Nigella sativa oil on gastric secretion and ethanol induced ulcer in rats. J Ethnopharmacol. 2000 Sep;72(1-2):299-304. (Link) /// Rifat-uz-Zaman M.S.A., Khan M.S. Gastroprotective and anti-secretory effect of Nigella sativa seed and its extracts in indomethacin-treated rats. Pak J Biol Sci. 2004;7:995–1000. /// Kanter M, Coskun O, Uysal H. The antioxidative and antihistaminic effect of Nigella sativa and its major constituent, thymoquinone on ethanol-induced gastric mucosal damage. Arch Toxicol. 2006 Apr;80(4):217-24. (Link) /// Magdy MA, Hanan el-A, Nabila el-M. Thymoquinone: Novel gastroprotective mechanisms. Eur J Pharmacol. 2012 Dec 15;697(1-3):126-31. (Link) Salem EM, Yar T, Bamosa AO, Al-Quorain A, Yasawy MI, Alsulaiman RM, Randhawa MA. Comparative study of Nigella Sativa and triple therapy in eradication of Helicobacter Pylori in patients with non-ulcer dyspepsia. Saudi J Gastroenterol. 2010 Jul-Sep;16(3):207-14. (Link)

[20] Bronnen: opaloğlu US, Sipahioğlu MH, Güntürk İ, Akgün H, Doğan ME, Sönmez G, Elmalı F, Yazıcı C. Effects of thymoquinone in prevention of experimental contrast-induced nephropathy in rats. Iran J Basic Med Sci. 2019 Dec;22(12):1432-1439. (Link)

[21] Bronnen: Tasar N., Şehirli Ö., Yiğiner Ö., Süleymanoğlu S., Yüksel M., Yeğen B., Şener G. Protective effects of Nigella sativa against hypertension-induced oxidative stress and cardiovascular dysfunction in rats. Marmara Pharm J. 2012;16(2):141–149. (Link) /// Fallah Huseini H, Amini M, Mohtashami R, Ghamarchehre ME, Sadeqhi Z, Kianbakht S, Fallah Huseini A. Blood pressure lowering effect of Nigella sativa L. seed oil in healthy volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2013 Dec;27(12):1849-53. (Link) /// Sahebkar A, Soranna D, Liu X, Thomopoulos C, Simental-Mendia LE, Derosa G, Maffioli P, Parati G. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials investigating the effects of supplementation with Nigella sativa (black seed) on blood pressure. J Hypertens. 2016 Nov;34(11):2127-35. (Link)

[22] Bronnen: Tasar N., Şehirli Ö., Yiğiner Ö., Süleymanoğlu S., Yüksel M., Yeğen B., Şener G. Protective effects of Nigella sativa against hypertension-induced oxidative stress and cardiovascular dysfunction in rats. Marmara Pharm J. 2012;16(2):141–149. (Link) /// Asgary S., Ghannadi A., Dashti G., Helalat A., Sahebkar A., Najafi S. Nigella sativa L. improves lipid profile and prevents atherosclerosis: Evidence from an experimental study on hypercholesterolemic rabbits. J Funct Foods. 2013;5(1):228–234. (Link) /// Daryabeygi-Khotbehsara R, Golzarand M, Ghaffari MP, Djafarian K. Nigella sativa improves glucose homeostasis and serum lipids in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2017 Dec;35:6-13. (Link) /// Badar A, Kaatabi H, Bamosa A, Al-Elq A, Abou-Hozaifa B, Lebda F, Alkhadra A, Al-Almaie S. Effect of Nigella sativa supplementation over a one-year period on lipid levels, blood pressure and heart rate in type-2 diabetic patients receiving oral hypoglycemic agents: nonrandomized clinical trial. Ann Saudi Med. 2017 Jan-Feb;37(1):56-63. (Link)

[23] Bron: Javan R, Javadi B, Feyzabadi Z. Breastfeeding: A Review of Its Physiology and Galactogogue Plants in View of Traditional Persian Medicine. Breastfeed Med. 2017 Sep;12(7):401-409. (Link)

[24] Bron: Kolahdooz M, Nasri S, Modarres SZ, Kianbakht S, Huseini HF. Effects of Nigella sativa L. seed oil on abnormal semen quality in infertile men: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytomedicine. 2014 May 15;21(6):901-5. (Link)

[25] Bronnen: Muñoz-Corcuera M, Esparza-Gómez G, González-Moles MA, Bascones-Martínez A. Oral ulcers: clinical aspects. A tool for dermatologists. Part II. Chronic ulcers. Clin Exp Dermatol. 2009 Jun;34(4):456-61. (Link) /// Al-Douri A.S., Al-Kazaz S. The effect of Nigella Sativa oil (black seed) on the healing of chemically induced oral ulcer in rabbit (experimental study) Al–Rafidain Dent J. 2010;10(1):151–157. (Link) /// Lotfy A., Zayed M. Immunohistochemical study of the effect of nigella sativa L extract on chemotherapy induced oral mucositis in albino rats. Cairo Dental Journal. 2009;25(2):159–166. (Link)

[26] Bron: hijama.nl

1 Comment

Reacties zijn gesloten.