De dag dat Frankrijk met geweld de Ketchaoua-moskee in een kathedraal veranderde (Algerije)

Het recente soevereine besluit van Turkije om Ayasofya terug te geven aan de islamitische eredienst nadat het in 1934 door Mustafa Kemal in een museum was veranderd, heeft geleid tot een protest in het Westen en in Rusland. Frankrijk, dat gewend is de les te spellen aan andere landen, betreurde onmiddellijk deze beslissing die “een van de meest symbolische daden van het moderne en seculiere Turkije in twijfel trekt”, aldus Jean-Yves La Drian, minister van Europa en Buitenlandse Zaken.

Laten we er voor de gelegenheid aan herinneren dat de beslissing van de Turkse justitie volkomen gerechtvaardigd is. Omdat hij na de verovering van Constantinopel door het leger van Mehmed II het orthodoxe patriarchaat van Constantinopel de aankoop van de basiliek voorstelde; acquisitie die in eigen naam en met eigen middelen zou plaatsvinden. Dit geldbedrag was noch dat van het Sultanaat, noch dat van de Bayt al-mâl (Openbare Schatkist). Het overdrachtscontract kwam dus op persoonlijke basis tot stand. Deze overeenkomst is geregistreerd als verkoopcontract. Evenzo werd de prijs in verschillende termijnen betaald, wat is bewezen door kwitanties. Na deze overname richtte de sultan een Waqf (liefdadigheidsinstelling onder moslimwet) op en schonk er zijn nieuwe eigendom aan. Deze eigendomsoverdracht wordt ook vastgelegd in een notariële akte. Toen de kadasters werden opgesteld (Tâbû), werd dit eigendom geregistreerd als het exclusieve eigendom van de Waqf van Mehmed II.

Dus toen het dossier werd bestudeerd, identificeerde het onderzoek 27.000 historische documenten. De onderzoekers vonden in deze bestanden de originele eigendomsakte (sanad talabu) die de eigenaar van het gebouw specificeerde, die niemand minder is dan de Waqf die door de sultan was opgezet.

De Raad van State vertrouwde op deze verschillende historische documenten om zijn beslissing te nemen, nadat hij in beroep was genomen door een vertegenwoordiger van de Waqf voor de teruggave van het eigendom dat in 1934 door de Turkse staat was getransformeerd.

VAN DE KETCHAOUA-MOSKEE NAAR DE KATHEDRAAL VAN SAINT-PHILIPPE

Deze transformatie, die plaatsvond zonder geweld en zonder het geloof van de overwonnenen te beledigen, staat in contrast met de behandeling die Frankrijk voorbehouden had aan zijn nieuwe kolonie die het net in 1830 had veroverd. En een van de eerste acties van het kolonialistische Frankrijk was de transformatie in 1832 van de Ketchaoua-moskee (gebouwd in 1612 door de Ottomanen[1]) van de Kasbah van Algiers als kathedraal om het de eerste plaats van aanbidding voor christenen in Algerije te maken. Het altaar werd volgens historici in slechts drie dagen opgericht om kerstmis te vieren en Abbé Colin (apostolisch prefect van Algiers) kwam om de plaats te zegenen. Met de Singulari divinae stier van 10 augustus 1838 verhief paus Gregorius XVI de kerk tot de rang van kathedraal.

In 1844 werd het vernietigd op bevel van generaal Savary, ondanks tegenstand van de Algerijnen die zich massaal binnen en op het Ketchaoua-plein hadden verzameld. Sommige bronnen beweren dat dit harde optreden honderden levens heeft geëist. Twee jaar later werd in plaats daarvan de kathedraal Saint-Philippe gebouwd. Het bleef in functie tot de onafhankelijkheid in 1962, toen het werd omgebouwd tot een moskee. In 1992 werd het, samen met de hele Kasbah van Algiers, door UNESCO geclassificeerd als werelderfgoed. In 2008 sloot de moskee wegens werkzaamheden.

In september 2013, na een overeenkomst tussen Algerije en Turkije, werd een protocol voor de restauratie en versterking van de ketchaoua-moskee ondertekend tussen het Algerijnse ministerie van habitat en het Turkse agentschap voor samenwerking en coördinatie (Tika).  Onder de voorwaarden van deze overeenkomst nam de Tika de leiding over alle fasen van de hersteloperatie, tot aan de overhandiging van de sleutels, zonder financiële bijdrage van de Algerijnse staat. Het Turkse bureau liep echter achter op schema. De heropening van de moskee, gepland voor eind 2016, werd uiteindelijk uitgesteld tot april 2018.

 Aldus heeft Frankrijk geen vinger te wijzen naar Turkije die enkel rechtmatig de Ayasofya terug haar vorige functie als moskee heeft gegeven. Frankrijk is van de Europese landen het meest islamofobe en doet er ook alles aan om haar verwerpelijke ideologie in de Islamitische landen te verspreiden.


[1] djamaâ ketchaoua werd gebouwd in 1436. aan het einde van de 18e eeuw werd de moskee op grote schaal herontworpen door de regering van dey Hassan.

1 Comment

Reacties zijn gesloten.