Islamitisch Ibiza

De Byzantijnen trokken zich terug van het eiland Ibiza in de 8e christelijke eeuw[1] en lieten de zorg over door zich daar te vestigen aan de Moslims van Andalusië vanaf het jaar 233 AH (848). Er zijn graven gevonden van Moslims, terwijl het eiland nog steeds onder Byzantijnse invloed was. Deze vondsten zijn het vroegste bewijs van een vroeg islamitisch verblijf op het eiland, dat tot nu toe volledig onbekend was. In principe lijkt het erop dat de eerste Arabieren (Berbers) die op het eiland aankwamen in een andere culturele en politieke context moeten hebben geleefd dan hun afkomst (niet-Islamitisch), wat niet garandeert dat de gevonden individuen een geïsoleerd feit vertegenwoordigen, maar integendeel, dat zij de eerste getuigen van een bredere en meer permanente menselijke bijdrage, die het proces van islamitische bezetting van het eiland in de late zevende of vroege achtste eeuw op gang bracht.

De historische onwetendheid van de 8e en 9e eeuw (christelijke jaartelling) is voornamelijk te wijten aan het gebrek aan documentaire gegevens, aangezien Arabische bronnen geen nieuws over Ibiza geven. De vroegste kronieken verwijzen naar de expedities die de vloot van Ifriquiya in de vroege jaren van de achtste eeuw maakte naar de eilanden van de centrale en westelijke Middellandse Zee. De inval van 707 tegen de eilanden Mallorca en Menorca, onder bevel van ‘Abd Allâh ibn Mûsa, is ook bekend, maar deze bronnen verwijzen nooit naar Ibiza. Het lijkt erop dat deze expedities de Pitiüses-eilanden[2] niet bereikten, ondanks hun geografische ligging, dichter bij de Afrikaanse kust, waarmee ze in de oudheid regelmatig contacten onderhielden.

Afgezien van de politieke motieven van die tijd, is het de moeite waard om de situatie van instabiliteit in de maritieme ruimte van de Middellandse Zee in het algemeen en het oosten van het schiereiland en de eilanden in het bijzonder te vermelden. Deze situatie was misschien gunstig voor een geleidelijke bezetting van de kustgebieden, en in het bijzonder van de eilanden, als toevluchtsoorden en uitvalsbasis voor zeelieden die zich bezighielden met piraterij en dissidenten vormden die niet onder enig gezag waren van Córdoba. Het kalifaat van Córdoba oefende geen effectieve controle uit over het Middellandse Zeegebied van Al-Andalus totdat Abd al-Rahman III aan de macht kwam. Het Cordovaanse gezag over de oostelijke eilanden, zoals de Balearen werden genoemd, werd opgelegd na de politieke of fitna-crisis die plaatsvond aan het einde van de negende eeuw en het begin van de tiende eeuw. al-Andalus bevond zich in een staat van verklaarde of feitelijke onenigheid, zoals het geval is in het oostelijke schiereiland, waar het herstel van de macht van Córdoba pas effectief zal zijn na de militaire campagnes die het kalifaat in de jaren 928-930 Chr.j. heeft gevoerd.

Vergeten eiland, dunbevolkt en zonder enige politieke betekenis, werd Ibiza onder de auspiciën van het emiraat van Córdoba een welvarende en dynamische entiteit worden (10de eeuw Chr.jaartelling). Bezet door veel christelijke boeren en nu enkele moslims, kent Ibiza – Yaabisa in het Arabisch – zijn landbouwrevolutie, net als al Andalus, door de bijdrage van technieken die zijn gebracht door Moslimingenieurs en geleerden van het continent. Irrigatiekanalen, putten en kunstmatige meren worden daar aangelegd door middel van hydraulica om daar de fauna te laten groeien die het eiland vandaag de dag nog kent. Zij introduceerden bijvoorbeeld als teelgewassen suikerriet en kafferkoren. Geleerden leven en sterven op dit eiland een deel leeft in het gebied genaamd Al- Djzaa’ir sharkiyya; zoals Al-Sabbini die stierf in 469H (1077), een van de meest invloedrijke dichters van het Andalusische tijdperk.

De aanwezigheid van Moslims in Ibiza zal bijna 400 jaar duren. Het ging respectievelijk over in de handen van de Umayyaden[3] van Córdoba, Slavische en Arabische emirs van het Taifa-tijdperk, totdat het eiland onder het bewind van de zeer orthodoxe Berbers van de Almoravid-dynastie kwam te staan, en ten slotte van de beroemde Almohaden die afstammen van het Atlasgebergte. Militaire basis gebruikt voor mariene aanvallen op Europese schepen die de Middellandse Zee vanaf de kusten van Italië proberen over te steken.  Al snel een doelwit geworden van de christelijke Reconquista, hield de moslim Ibiza op te bestaan ​​in 626H (1229) toen de Aragons arriveerden, die in een paar meesterlijke slagen het eiland lieten terugkeren naar de katholieke kudde. Op de historische datum 8 augustus 1235 nam Jacobus I van Aragón het eiland in. Hiermee eindigde de Moorse aanwezigheid en werden alle Moslims van het Ibiza gedeporteerd.

Bronnen:

Magazine Sarrazins n° 5 blz. 132-133 1441H

Enciclopèdia d’Eivissa I Formentera : Eivissa-Història-Època andalusina (1989)

Valenciennes, France 7 Shaban 1442


[1] Archeologische ontdekkingen bevestigen de permanente aanwezigheid van Moslims in Ibiza sinds de 8ste eeuw. Ten slotte leveren monetaire bevindingen ook gegevens op die voor deze periode van groot belang zijn. De studie van de Arabische munten die op het eiland zijn gevonden, gepubliceerd in 1995, omvat twee interessante koperen exemplaren die bij toeval zijn gevonden in het gebied van Sa Coma, waarvan er slechts één leesbaar is, komt overeen met een fulus die eruitziet alsof deze is geslagen in het eerste kwart van de achtste eeuw. Het uiterlijk is gerelateerd aan de militaire expeditie van Tariq die eindigde met de verovering van Hispania in 711. Het is in ieder geval een belangrijk getuigenis van de aanwezigheid en politieke en fiscale aanwezigheid van het eiland in het midden van de 8e eeuw. Gedateerd in de volgende eeuw, is een ander exemplaar uit de Puig des Molins bekend, het is een zilveren munt van Al-Hakam I, geslagen in 196 H (811).

[2] ofwel de ‘eilanden bedekt met dennenbomen’

[3] de eilanden werden formeel onder het bewind van de Umayyaden gebracht door ‘Isam al-Khawlâni in het jaar 902 Chr.J.

1 Comment

Reacties zijn gesloten.