Hoe joden een toevluchtsoord vonden in WO II Albanië

Lijst met namen van Moslims in Albanië die Joden redden van de Nazi’s en als Rechtvaardigen uit de Natiën worden herkend door het Joodse volk

Een diepgewortelde erecode maakte van Albanië een van de weinige plaatsen waar Joden konden hopen de Holocaust te overleven.

Ondanks dat het werd bezet door Italië en later Duitsland, was het overwegend islamitische Albanië een van de veiligste plekken in Europa voor Joden tijdens de Holocaust en een van de weinige die hun Joodse bevolking zagen groeien tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het zijn deze weinig bekende historische feiten die ten grondslag liggen aan Besa, de erecode.

“Besa is een erecode die diepgeworteld is in de Albanese cultuur en die eist dat men verantwoordelijkheid neemt voor het leven van anderen in hun tijd van nood,”

Tijdens de nazi-bezetting verstopten de moslimfamilie Kadius de joodse broers en zussen Jakov (18) en Sandra Batino (16) in hun huis in de stad Kavaje, ten zuidwesten van de hoofdstad Tirana. De Batino-kinderen hadden hun ouders ondergebracht bij een ander gezin en hadden eerst hun toevlucht gezocht bij een vriend van de Kadius, maar trokken bij Beshim, Aishe en hun kinderen in omdat het ouderlijk huis in een meer afgelegen gebied lag en er minder kans was dat het door Duitse soldaten werd bezocht.

“Sandra, Jakov en ik waren goede vrienden”, zei Merushe Kadiu.

‘We woonden allemaal in dezelfde slaapkamer. Ik herinner me dat we een gat in de tralies van ons slaapkamerraam aan de achterkant hadden gemaakt, zodat ze konden ontsnappen als de Duitsers ontdekten dat ze zich bij ons schuilhielden. We keken constant naar Duitse patrouilles.

“Toen de Duitsers huis-aan-huis-huiszoekingen begonnen, op zoek naar joden, nam mijn vader Jakov en Sandra mee naar een afgelegen dorp. We voorzagen hen toen van al hun behoeften tot aan de bevrijding. Er was een groot feest in Kavaje. Ik herinner me het telegram dat we van Jakov en Sandra ontvingen en de vreugde van bevrijding. Al snel vertrokken ze naar Tirana en vervolgens naar Israël.”

Naar Albanië, via Kosovo

Het overwegend islamitische Albanië had een joodse bevolking van slechts 200 toen Hitler in 1933 de macht greep in Duitsland. Slechts vijf Albanese joden, die allemaal tot dezelfde familie behoorden, kwamen om tijdens de Holocaust.

Naast het beschermen van Joden in Albanië, boden Albanezen ook onderdak aan honderden Joden uit andere delen van het continent, vooral uit het door de nazi’s bezette Joegoslavië.

De meeste mensen die in Albanië bescherming zochten, kwamen het land binnen via Kosovo.

Een van degenen die hun vlucht hielpen, was Arsllan Reznqi, een koopman uit de stad Decan / Decani in het westen van Kosovo.

Volgens zijn achterkleinzoon, Leke Rezniqi, verborg Arsllan meer dan 40 Joodse families in zijn huis, terwijl zijn contacten aan weerszijden van de grens manieren vonden om hen clandestien naar Albanië te sturen, dat toen onder Italiaanse controle stond.

Leke Rezniqi vertelde dat het allemaal begon toen Joodse zakenpartners van Arsllan in Skopje hem om hulp vroegen om aan de opmars van de nazi’s te ontsnappen.

“Mijn overgrootvader sprak met zijn andere partners over hoe het mogelijk zou zijn om hen te helpen, en ze besloten hen op te vangen in ons familiehuis in Decan”, zei hij. Degenen die op de vlucht waren, bleven “dagen, weken of maanden” in het Rezniqi-huis, afhankelijk van de omstandigheden. Eenmaal op Albanees grondgebied namen de contacten van Arsllan de leiding. “Ze zorgden niet alleen voor huizen in Albanië, maar zorgden er ook voor dat zij [de joodse vluchtelingen] in de samenleving werden geïntegreerd”, zei Rezniqi, vaak met ‘nep’-banen zoals schoenmakers of handtassenmakers.

De individuen die we uit Albanië en Kosovo hebben belicht, laten zien dat je tegen de stroom in kunt gaan, dat je in feite een enorm verschil kunt maken voor honderden levens. Het toont ook aan de Moslims van nature hun Joodse medemens respecteren en hun leven als kostbaar beschouwen.  Door de eeuwen heen hebben Moslims vervolgde Joden opgenomen in hun maatschappij en hun volgens de islamitische wet (Shari’a) het recht gegeven om hun eigen rechtbanken op te richten, een gemeenschap te organiseren, synagogen te bouwen en huwelijken te sluiten, erfenissen te regelen.